Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Dláto do dreva a vŕtacie kladivo SDS-plus: ako to spolu súvisí?

Praveký človek iste netušil, že jeho dláto bude jedného dňa poháňané elektrickým ručným náradím. Skĺbenie nástroja z praveku s moderným elektrickým ručným náradím – vŕtacím kladivom s elektropneumatickým príklepom – to nie je každodenná záležitosť.

Niekedy žasneme, aké dokonalé stavby nám naši predkovia zanechali. A pritom zďaleka neboli k dispozícii také náradia a nástroje, ako je tomu dnes.

V súčasnosti sú dostupné elektrické náradia od výmyslu sveta, až by si človek myslel, že ho už nič nové nemôže prekvapiť. Časť z nich bola vyvinutá preto, lebo sa vyvíjajú aj materiály, ktoré nimi chceme obrábať, ale väčšina preto, aby nám uľahčili prácu.

Podobne ako s elektrickým náradím je to aj s nástrojmi a ručným náradím. Dielňa starých stolárov vyzerala inak ako tých dnešných. Z tohto pohľadu nám ako príklad poslúžia celkom dobre dláta pre obrábanie dreva (obr. 1).

V minulosti bolo drevo jedným z hlavných stavebných materiálov. Jeho jedinečnú vôňu v dielni je ťažké nahradiť – za pravdu mi dá každý, kto ju zažil "na vlastnej koži". No predtým, než sa drevo dostalo do dielne, bolo stromom, súčasťou prírody. Existuje veľa druhov stromov, líšia sa svojimi špecifickými vlastnosťami a využitím, ktoré musíme brať do úvahy pri jeho spracovaní.

Obr. 1. Rôzne typy ručných dlát pre obrábanie dreva

Obr. 1. Rôzne typy ručných dlát pre obrábanie dreva

Aj preto je veľa typov dlát, od plochých s rôznou šírkou až po špeciality, ako napr. čapovacie alebo rámovacie dláta. A to ešte nie je reč o rezbárstve, kde nájdete rôzne dláta unikátnych prevedení a tvarov. Každý remeselník v histórii obrábania dreva – napríklad stolári, tesári, kolesári, sústružníci, atď. - mal svoje špecifické typy dlát, pričom sa našli medzi nimi aj dláta futuristických tvarov.

V dnešnej dobe, kedy je drevo spracovávané väčšinou strojmi, má dláto podstatne menšie využitie, ale tesári by sa bez neho nezaobišli ani dnes. A pritom pracujú s dlátom, ktoré je prevedením rovnaké už niekoľko sto rokov!

Ako funguje dláto

Dláto sa skladá z dvoch častí – z oceľového profilu zakončeného ostrím a z drevenej alebo plastovej rukoväte. Tie klasické majú drevenú rukoväť obvykle spevnenú oceľovým krúžkom.

Obr. 2. Práca s ručným dlátom

Obr. 2. Práca s ručným dlátom

Pri obrábaní dreva je dláto vystavené značnému namáhaniu. Vytváranie drážok najmä v tvrdých obrobkoch je sprevádzané prudkými údermi o rukoväť, prenášanými na tenký, ostrý brit dláta – teda energia „príklepu“ je sústredená na veľmi malú plochu.

Na dláto pri práci udierame drevenou paličkou alebo kladivkom (obr. 2). Starí stolári sa hnevajú na kovové kladivá – a majú pravdu. Veľkosť dreveného kladivka a intenzita úderu závisí od toho, čo potrebujeme s obrobkom urobiť. Iná je, keď si chceme materiál nahrubo pripraviť a iná, keď finišujeme. Niekedy môžeme dlabať aj tak, že vyvíjame na ostrý nástroj príslušný tlak iba rukou.

Podstatný rozdiel je samozrejme aj v tom, či pracujeme v smere vlákien dreva, alebo cez vlákna. Skrátka, je tu veľa aspektov, čo však tesári dobre poznajú.

Ale cieľom tohto článku nie je téma „ako pracovať s dlátom“. Reč je o použití dláta do dreva v spojení s kladivom SDS-plus.

Slovo kladivo je kľúčové. Pri hrubších prácach – ako už vieme - sa na dláto udiera kladivom... A tu vznikla myšlienka – dláto na opracovanie dreva so stopkou SDS-plus a elektropneumatické kladivo.

Niektoré možnosti využitia tejto kombinácie môžete vidieť v krátkom videu.

Musí ísť o kladivá s možnosťou vypnutia rotácie, teda také, s ktorými je možné sekať. Dnes už asi ani nenájdete kladivo bez možnosti sekania – technické riešenie je veľmi jednoduché a stojí iba centy, preto túto funkciu majú kladivá všetkých našich konkurentov.

Video: Práca s dlátom so stopkou SDS-plus

No a dláto - to je v princípe sekáč, aj keď je medzi ním a sekáčmi do betónu podstatný rozdiel, napríklad v surovine, z ktorého je vyrobený, v rezných uhloch a pod.

Aké je využitie

Vzhľadom na to, že v spojení s kladivami SDS-plus sú určené pre hrubé práce s drevom, dodávajú sa najmä v prevedení ako ploché dláta, aj keď v rôznych šírkach. Napríklad naša sada dlát SDS-plus HERMAN QMH-21 Wood pozostáva z piatich plochých dlát so šírkou v rozsahu od 10 do 30mm.

Dláta dnes potrebuje pri práci najmä tesár. Vŕtacie kladivo SDS-plus je jeho bežnou výbavou, preto nepotrebuje investovať do nového kladiva. Využije ich napríklad pri výrobe tesárskych spojov v strešných hranoloch, kedy je potrebné pripraviť žľaby rôznej šírky (obr. 3 A) alebo vyčistiť v nich rohy a kúty, často na ťažko prístupných miestach (obr. 3 B). Ani dlabanie naprieč vláknami drevených obrobkov nie je problém (obr. 3 C).

Obr. 3. Možnosti použitia dláta SDS-plus

Obr. 3. Možnosti použitia dláta SDS-plus

V lesníctve, pri ťažbe dreva alebo na pílach je využitie týchto dlát veľmi efektívne, a to najmä na odstránenie kôry z guľatiny alebo neomietnutých polotovarov (obr. 4). Dnešné akumulátorové kladivá SDS-plus nepotrebujú prívod elektrického prúdu. Dá sa nimi teda pracovať v teréne a keď už treba odstrániť kôru z neomietnutých polotovarov na píle, žiadny prívodný kábel Vám nezavadzia.

Aj preto je napríklad naše kladivo HERMAN AXHD-1800 dodávané s dvomi akumulátormi.

Obr. 4. Odstránenie kôry

Obr. 4. Odstránenie kôry

Ostrenie dlát

Aby bola práca efektívna, dláta musia byť ostré. Uhol britu - obvykle 25° - je optimálny pre opracovanie stredne tvrdého dreva a každý z tesárov má zrejme svoj zaužívaný spôsob ich ostrenia. Správny postup ostrenia je síce zaujímavá téma, ale presahuje rámec tohto článku.

Prezradím vám, že profesionálne ostrenie dlát má štyri fázy. Začína hrubým brúsením a môže končiť až lapovaním. Lapovanie nie je často používaný výraz, ale vysvetlím ho veľmi jednoducho: pamätáte si scény zo starých westernov alebo čiernobielych grotesiek s Chaplinom? Firma Gillette ešte neexistovala a profesia „holič“ bola veľmi žiadaná. Džentlmeni s novinami v rukách si chodili poklebetiť k holičovi, ktorý ich holil britvou – a čas od času si ju naostril naučeným pohybom na koženom remeni.
Tento proces sa volá lapovanie .

Záver

Pri práci s dlátami sú dve obmedzenia, o ktorých je dobre vedieť, aj keď nie sú veľmi podstatné.

Dláta sú vyrobené z chróm-vanádovej alebo chróm-molybdénovej ocele vhodnej len pre obrábanie obrobkov z dreva. Pri narazení na oceľový klinec, nenápadne ukrytý v drevenom hranole, sa môže poškodiť ostrý brit dláta. Dobrou správou je, že sa dá opäť naostriť.

Druhým obmedzením je doporučenie používať dláta v kladivách s energiou príklepu max. 5J. Ani toto obmedzenie nie je kritické – najviac používané kladivá sú v 2kg triede. Energia ich príklepu sa pohybuje obvykle v pásme od 2 do 3J. Takže žiadne „preťaženie“ sekáča nehrozí. Inak – pre predstavu – jeden úder úderníka kladiva SDS-plus na stopku dláta je asi ako jedno klepnutie 200 gramovým bežným dreveným kladivom po dláte.

Zaujímavý je aj ďalší údaj – malé kladivá SDS-plus majú frekvenciu príklepu v rozsahu 2.500 – 4.000/min. Toľkokrát za minútu udrie úderník do stopky dláta. Nájde sa tesár, ktorý by zvládol údery s takou frekvenciou?

Kľúčové slová: dláto, dláto do dreva, elektrické náradie, elektropneumatické kladivo, obrábanie dreva, opracovanie dreva, vŕtacie kladivo SDS+, tesárstvo

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
Lubomír Štajnochr : Broušení nástroju (u s krúžkom), Grada Publishing 2000, ISBN 80-7169-809-1


Získať kupón v hodnote 10 € je jednoduché:

1. Ohodnoťte článok
Pridať recenziu

2. Odpovedzte správne na otázky z článku
Spustiť kvíz

Recenzie článku

  1. Richard Kovac

    Slovensko

    Vzdy sa v tomto blogu dozviem zaujimave informacie, asi preto ho citam :)))

Ďalšie články

HERMAN - Slovenská značka svetovej kvality

História spoločnosti Herman Slovakia Production s.r.o. sa začala písať pred 30 rokmi. Jej zameranie však bolo úplne iné, ako ho poznáme dnes. V roku 1992 v skromných priestoroch začala firma s predajom elektrotechnických súčiastok, ktorých bol v tom čase na trhu nedostatok.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.
×