Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Zápas roka: Uhlová brúska vs. chvostová píla

Nie je to tak dávno, kedy by súperenie týchto dvoch strojov bolo vopred jasným víťazstvom uhlovej brúsky. Jej možnosti sa však za posledné desaťročia príliš nezmenili a chvostovú pílu si ešte aj dnes mnohí predstavujú iba ako jednoúčelové elektrické náradie na opilovanie konárov v záhrade. Avšak vývoj (najmä) príslušenstva chvostovej píly pokročil tak, že nadišiel čas porovnať tieto dva stroje navzájom.

Zápas bude mať tri tretiny. Prvá je zameraná na možnosti rezania rôznych obrobkov, druhá na aplikácie – teda na najčastejšie okolnosti, ktoré sa vyskytujú pri rezaní. Tretia tretina sa sústredí na parametre. Každá z tretín má 10 hodnotiacich kritérií. Výsledky síce nebudú vždy jednoznačne čierno-biele, rozhodne však nebudú ani dúhovej farby. Najskôr si však v skratke povieme, čím sa tieto stroje líšia.

Konštrukčné rozdiely

Obe elektrické náradia majú úplne odlišnú konštrukciu.

Motor uhlovej brúsky cez prevodovku poháňa hriadeľ, na ktorý sa upevňuje rezný nástroj. Ten vykonáva svoju prácu rotačným pohybom (obr. 1). Rezný nástroj uhlovej brúsky má maximálnu obvodovú rýchlosť 80 m/s, čo pri 125mm uhlovej brúske znamená otáčky cca 10.000/min. Pri brúskach s reguláciou sa nižší počet otáčok nastavuje najmä pri brúsení a leštení, aj keď nižšie otáčky majú niekedy opodstatnenie pri rezaní niektorých materiálov. Nikto sa však touto problematikou nezaoberá - keď rezať, tak naplno.

Obr. 1. Animácia: brúska v reze

Motor chvostovej píly prostredníctvom prevodovky s excentrickou vačkou mení otáčavý pohyb motora na vratný. Rezný účinok sa dosahuje tlačením a ťahaním pílového listu. Maximálny počet kmitov chvostovej píly je zvyčajne v rozmedzí 2.800 – 3.200 kmitov/min. a zdvih (dĺžka kmitu) je zvyčajne v rozmedzí 20 – 32mm.

Obr. 2. Animácia: chvostová píla v reze

Obe náradia delia (režú) obrobok podstatne odlišným spôsobom a podstatne odlišnými reznými rýchlosťami.

Po krátkej rozcvičke sa zápas môže začať. Tak poďme na to.

Prvá tretina: 10 najčastejších materiálov (obrobkov)

Uhlová brúska dokáže rezať väčšinu bežných kovov už so štandardnými reznými kotúčmi z oxidu hlinitého. Nemusíte si robiť príliš veľké starosti s výberom – veľa možností totiž nie je. Vo väčšine prípadov je voľba rezného kotúča jednoduchá a užívatelia sa sústreďujú na životnosť a rýchlosť rezu. Pravda, existujú špeciálne rezné kotúče na hliník alebo liatinu, vo väčšine prípadov je však ich vhodnosť pre tieto materiály otáznou. Diamantovými kotúčmi môžete rezať betón, tvrdé aj mäkké stavebné materiály, dlažbu aj obklady a pri výbere vhodných nástrojov sa ľahko zorientujete. Aj tu sú však obmedzenia, o ktorých sa dočítate nižšie.

Na druhej strane, uhlová brúska nie je vhodná na rezanie mäkkých materiálov, ako je drevo, plasty, plexisklo a pod. Štandardné rezné kotúče majú tendenciu spáliť alebo roztaviť materiál namiesto toho, aby ho rezali. Často je problém s rezaním farebných kovov (meď, hliník, mosadz a pod.). Je pravdou, že použitím špeciálnych kotúčov osadených TCT doštičkami je aj toto do určitej miery možné. Rezanie však nie je komfortné a čo je dôležitejšie – nie je ani bezpečné. V poslednej dobe sa objavujú aj nové nástroje pre uhlové brúsky, osobne by som však nerezal kotúčom osadeným napríklad ozubením pre reťazové píly, ako často vidieť v rôznych reklamných shotoch. Nikdy nezabúdajme na bezpečnosť – pred uhlovou brúskou treba mať rešpekt.

Chvostová píla nemá problém takmer so žiadnym materiálom a stačí splniť jedinú podmienku: použiť správny pílový list pre konkrétny obrobok. So štandardnými Cr-V (chróm- vanádium) alebo HCS (uhlíková oceľ) pílovými listami môžeme rezať čokoľvek z dreva a niektoré plasty, s BiM (bimetalovými) môžeme rezať všetky plasty, tvrdé aj mäkké drevo, farebné kovy ako je meď, hliník alebo mosadz a aj tvrdšie kovy a nerez. Pílové listy osadené karbidovými (TCT) zubami, karbidovým (TCC) alebo diamantovým zrnom rádovo zvyšujú ich životnosť a umožňujú rezať liatinu, kalenú oceľ, väčšinu kompozitných materiálov a aj rôzne stavebné materiály. Pravda, rezanie dlažby chvostovou pílou nie je veľmi praktické, ale s vhodným pílovým listom ide aj to. Napriek tomu v prípade dlažby bude bod iba pre uhlovú brúsku (Tab. 1.).

Materiály Uhlová brúska Chvostová píla
Drevo 0 1
Plasty 0 1
Epoxid, sklolaminát 0 1
Kovy 1 1
Farebné kovy 0 1
Kompozity 0 1
Betón 1 0
Dlažba 1 0
Mäkké stavebné materiály 1 1
Nerez 1 1
Skóre po 1. tretine 5 8

Tab. 1. Uhlová brúska vs. chvostová píla: 10 materiálov

 

Prvá tretina dopadla v prospech chvostovej píly, vyhráva 5:8.

Druhá tretina: 10 rôznych aplikácií

Začína hneď tromi bodmi v prospech uhlovej brúsky. Chvostová píla totiž nevie obrobok ani brúsiť, ani leštiť a ani čistiť. Keď sú pre niekoho tieto aplikácie primárnym dôvodom použitia uhlovej brúsky, nemusí tento článok ďalej čítať. V porovnaní sa však použilo ďalších sedem praktických aplikácií.

Priame rezanie je s oboma náradiami komfortné, niet čo riešiť. Bod pre obe náradia.

Často potrebujeme slepý rez – to je rez, kedy rezný nástroj neprejde celou hrúbkou obrobku zo strany rezu (obr.3).

Niekto ho môže nazývať aj zárez, drážka alebo štrbina, ktorú je nutné do obrobku vytvoriť.

Obr. 3. Slepý rez uhlovou brúskou – drážka v betóne

Obr. 3. Slepý rez uhlovou brúskou – drážka v betóne

Chvostová píla sa tu príliš nehodí, pretože jej čepeľ je rovná, reže pozdĺž jednej strany a potrebuje priestor pre pohyb. Slepé rezy je možné s chvostovou pílou vykonávať iba do mäkkých materiálov, aj tak však zárez nebude tak pekný ani čistý ako zárez s uhlovou brúskou. Hĺbka slepého rezu v prípade rezania uhlovou brúskou je limitovaná priemerom kotúča a puzdrom prevodovky. Výsledný rez však bude čistý, pretože je vykonaný rotačným pohybom. Určite bod pre uhlovú brúsku.

Obr. 4. Ponorný rez uhlovou brúskou do oceľovej platne

Obr. 4. Ponorný rez uhlovou brúskou do oceľovej platne

Ponorný rez je rez, ktorý nezačína na okraji obrobku, ale mimo neho, napríklad v strede (obr. 4).

Aj pri tomto reze ťahá chvostová píla za kratší koniec podobne ako v prípade slepého rezu - je vhodná iba pre mäkké materiály.

Treba však zopakovať, že väčšinu mäkkých materiálov uhlová brúska aj tak nevie rezať. Prižmúrme oko a dajme bod pre uhlovú brúsku – aby niekto nepovedal, že fandíme chvostovej píle.

Faktom však je, že chvostová píla si s ponorným rezom do oceľovej platne bez použitia dodatočného nástroja neporadí.

Zastavme sa na chvíľu pri rezaní kovových profilových materiálov - najbežnejšie so štvorcovým, obdĺžnikovým alebo kruhovým prierezom. Už dopredu vám poviem, že bod bude mať aj uhlová brúska aj chvostová píla, hoci tu sú prednosti vo väčšine prípadov na strane chvostovej píly.

Uhlová brúska s priemerom kotúča 125mm neprereže plynule oceľový profil štvorcového prierezu 50x50mm (video 1). Jej hĺbka rezu je cca 30mm, takže musíme obrobok otočiť, aby sme ho prerezali po obvode.

S profilmi väčších rozmerov je to ešte horšie. Iba chvostová píla ich zvládne jediným plynulým rezom. Uhlovou brúskou musíme „obísť“ celú reznú priamku dookola po obvode obrobku.

Video č. 1. Rezanie oceľového profilu 50x50mm uhlovou brúskou a chvostovou pílou

 

Obr. 5. Demolačný rez pri výmene plastových okien

Obr. 5. Demolačný rez pri výmene plastových okien

Demolačné rezy sú rezy, kedy niečo rozoberáme alebo demontujeme.

Ide najmä o to, že sa nám do cesty pri rezaní môže dostať celá škála rôznych materiálov, s ktorými si pílový list musí poradiť. Tým nemyslíme iba rezanie kovových spôn či klincov spolu s doskami.

Pri demolačných rezoch máme na mysli napríklad rezy pri výmene okien (obr. 5), kde pílový list plynule prereže súčasne plasty, PUR penu, oceľové kotvenie a kto vie, čo ešte.

 

Pre rezanie pri okraji steny alebo pre rezanie kriviek je chvostová píla ako stvorená.

Bimetalický pílový list, kde sú HSS zuby osadené na drieku z pružinovej ocele, sa síce prehne ako luk, ale odreže, čo je potrebné.

Ľahko si poradí s oceľovou vodovodnou trubkou (obr. 6) alebo vyreže akékoľvek krivky.

Jednoznačné body pre chvostovú pílu.

Obr. 6. Rezanie oceľovej trubky v rovine so stenou

Obr. 6. Rezanie oceľovej trubky v rovine so stenou

Aplikácie Uhlová brúska Chvostová píla
Brúsenie 1 0
Leštenie 1 0
Čistenie 1 0
Priame rezanie 1 1
Slepý rez 1 0
Ponorný rez 1 0
Rezanie profilových materiálov 1 1
Demolácie 0 1
Rezanie pri okraji 0 1
Krivky 0 1
Skóre po 2. tretine 7 5

Tab. 2. Uhlová brúska vs. chvostová píla: 10 aplikácií

Druhá tretina je za nami, uhlová brúska v nej zvíťazila 7:5. Celkové skóre pred začiatkom poslednej tretiny je 14:13, zatiaľ v prospech chvostovej píly.

Tretia tretina: 10 parametrov

Doterajšie skóre je tesné a začína záverečná, rozhodujúca tretina.

Rezná kapacita
Pod týmto pojmom budeme rozumieť maximálnu hrúbku obrobku, ktorú je možné náradím rezať.

Rezná kapacita uhlových brúsok je od 20 do 70mm a závisí od priemeru kotúča, ktorý je obvykle od 115 do 230mm.

Rezná kapacita chvostovej píly je v zásade určená dĺžkou pílového listu. Pílové listy sú bežne dostupné v dĺžkach 300mm aj viac. Pri výbere si však dajte pozor o akú dĺžku ide. Môže sa jednať o celkovú dĺžku alebo o pracovnú dĺžku, niekedy sa udávajú obe. Pracovná dĺžka je obvykle o 20mm kratšia ako celková dĺžka. Tých 20mm si „ukradne“ upínací systém. Avšak ani pracovná dĺžka neznamená, že taká bude rezná kapacita – je tu ešte zdvih chvostovej píly. Tento parameter vašej píly nemusíte nosiť v hlave. Jednoducho odčítajte ešte 40mm a dĺžka, ktorá zostane, je rezná kapacita. Aj s rezervou.

Napríklad pílový list s celkovou dĺžkou 250mm bude mať reznú kapacitu minimálne 190mm (250 – 20 – 40), pílový list s pracovnou dĺžkou 250mm bude mať reznú kapacitu minimálne 210mm (250 – 40).

Plynulé prerezanie dreveného hranola 120x120mm akumulátorovou chvostovou pílou HERMAN AXRS-1800 v kombinácii s pílovým listom Demony s celkovou dĺžkou 240mm je celkom impozantný výkon (video 2).

Jednoznačný bod pre chvostovú pílu.

Video č. 2. Rezanie dreveného hranola (Herman AXRS-1800 + RW-20 Demony)

Obr. 7. Tvar drážky pri rezaní: zľava 3x uhlová brúska, sprava 3x pílový list

Obr. 7. Tvar drážky pri rezaní: hore uhlová brúska, dole pílový list

Šírka rezu
Šírka rezu a hrúbka rezného nástroja nie sú totožné hodnoty. Aj keď rozdiely medzi nimi sú nepatrné, zaradili sme tento bod zámerne. Čert sa totiž skrýva v detailoch - pre niekoho môže byť aj táto "drobnosť" dôležitá. Elektrické náradie totiž nikdy neudržíme v ruke bez neželaných pohybov do strán pri rezaní a vibrácie nástroja taktiež pridajú na šírke drážky. Tento jav je pri rezných kotúčoch markantnejší ako pri pílových listoch (obr. 7.).

Je to najmä preto, lebo zrnká oxidu hlinitého sú obsiahnuté v celom nástroji, čiže aj po jeho stranách. Naviac rezný kotúč má málokedy hrúbku presne takú, ako je na etikete. Norma povoľuje odchýlky, takže 1mm hrúbka vyznačená na etikete je často 1,3mm a 2mm je často 2,5mm.

Hrúbka pílového listu je vždy rovnaká. Obvykle sa pohybuje v rozmedzí od 0,9mm do 1,2mm pri BiM pílových listoch pre rezanie ocele. Šírka rezu môže byť v niektorých aplikáciách kľúčovým parametrom. Spotrebuje sa menej obrobku – menej sa plytvá, rez je presnejší a je menej prachu a triesok. Či sa niekto hnevá alebo nie – bod pre chvostovú pílu.

Rýchlosť rezania
Motory uhlových brúsok majú obvykle vyššie výkony ako motory chvostových píl. Pri uhlovej brúske sa v princípe nejedná o rezanie ani o pílenie, ale o rozbrusovanie obrobku. Rez je energeticky náročnejší.

Chvostová píla je schopná konkurovať uhlovej brúske napriek nižšiemu výkonu motora tenším rezom. Pre rýchle zorientovanie si pozrite test rýchlosti rezania (video 3). Obe náradia sú akumulátorové, rovnakej 18V platformy a režú rovnaký materiál, pričom rozmery obrobku - oceľový profil štvorcového prierezu 30x30mm - boli zvolené tak, aby bol rez plynulý oboma náradiami. Použité rezné nástroje sú bežne dostupné.

Video č. 3. Plynulý rez: porovnateľná rýchlosť

Video č. 4. Veľký profil: rýchlejšia chvostová píla

Pri rezaní malých profilov, kedy aj uhlovou brúskou režeme plynule, sú rýchlosti rezania oboma náradiami porovnateľné - v našom prípade to bolo 10 sekúnd. A to sme rezali pílovým listom „nasucho“ – bez rezného oleja, ktorý nielen znižuje trenie ale má aj ďalšie pozitívne účinky pri rezaní (ale to je ďalšia téma).

Pozrime sa aj na prípad, kedy je potrebné rezať profil väčších rozmerov a kapacita rezu uhlovou brúskou nie je dostatočná – čiže máme malú brúsku a priemer kotúča nám neumožní plynule prerezať oceľový profil štvorcového prierezu 50x50mm. Rezanie musíme prerušiť a obrobok otočiť. Čas rezania sa tým oproti chvostovej píle podstatne predĺži (video 4).

Uvedomujeme si, že pri tomto porovnaní je veľa „keby“. Určite je to téma pre samostatný článok – do hry totiž vstupuje množstvo premenných. Záleží od rezného kotúča, pílového listu a stupňa opotrebenia, či a aký rezný olej je pri rezaní použitý, výkonu stroja, materiálu obrobku, jeho profilu a podobne.

Vo videách sme použili bežné tenkostenné 2,5mm profily. Čo však v prípade, keď bude pred nami úloha – prerezať kusisko železa, napríklad „rúru“ priemeru 100mm s hrúbkou steny napr. 8mm? Pri rezaní hrubostenných profilov väčších rozmerov už nemusí mať vždy chvostová píla navrch a uhlová brúska si s takouto prácou poradí pravdepodobne rýchlejšie ako pílový list. Bod dáme uhlovej brúske aj chvostovej píle – veď obe náradia si to zaslúžia... predstavte si, keby ste mali tú „rúru“ rezať ručnou pílkou na železo.

Hluk
Hladina akustického tlaku je u oboch náradí porovnateľná a rozdiel medzi nimi je nepodstatný. Jedno decibelové číslo však nestačí. Ochrana sluchu je určite potrebná pri oboch náradiach, mne osobne je však frekvenčné spektrum zvuku uhlovej brúsky oveľa nepríjemnejšie ako pri chvostovej píle. Hodnotím teda subjektívne: bod pre chvostovú pílu.

Prach, iskry a bezpečnosť
Uhlová brúska vytvára viac prachu a je oveľa jemnejší ako prach vytváraný chvostovou pílou. Jemný prach sa vo všeobecnosti ľahšie šíri a spôsobuje viac zdravotných problémov, čo robí z uhlovej brúsky väčší problém ochrany zdravia pri práci. Chvostová píla produkuje pri pílení najmä väčšie triesky, ktoré sa nerozptyľujú do vzduchu, ale padajú svojou váhou na najbližšie okolité povrchy a spôsobujú oveľa menšie potenciálne poškodenie zdravia.

Pri obrábaní kovových obrobkov produkuje uhlová brúska veľa iskier. Často hrozí nielen poškodenie okolitého prostredia, ale aj požiar. V niektorých prípadoch práve toto negatívum vyraďuje uhlovú brúsku z hry. Chvostová píla nevytvára takmer žiadne iskry ani pri rezaní ocele, preto sa považuje za požiarne bezpečnú alternatívu k uhlovej brúske.

Čo sa týka bezpečnosti, faktom je, že obe náradia môžu spôsobiť zranenie – veď rezanie alebo pílenie je samo osebe nebezpečné. Vzhľadom na rezné rýchlosti je však uhlová brúska oveľa nebezpečnejšie elektrické náradie a môže spôsobiť omnoho vážnejšie zranenia. Nedá sa nič robiť – tri body pre chvostovú pílu.

Rozmery, hmotnosť a cena
Čo sa týka rozmeru a hmotnosti, sú obe náradia podobné. Iste, chvostová píla so založeným pílovým listom dlhým 300mm je väčšia ako uhlová brúska – ale toto je zrejme každému jasné. A čo sa týka ceny samotného elektrického náradia, v súčasnosti je cena chvostovej píly o niečo vyššia ako cena uhlovej brúsky. Pravda, keď majú ich motory porovnateľné výkony.

Samostatnou, ale veľmi dôležitou témou je cena rezania. To je však z pohľadu vyššie uvedených aplikácií a materiálov iná kapitola a povieme si o tom viac v niektorom z ďalších článkov.

Parametre Uhlová brúska Chvostová píla
Rezná kapacita 0 1
Šírka rezu 0 1
Rýchlosť rezania 1 1
Hluk 0 1
Prach 0 1
Iskry 0 1
Bezpečnosť 0 1
Rozmery 1 1
Hmotnosť 1 1
Cena 1 0
Skóre po 3. tretine 4 9

Tab. 3. Uhlová brúska vs. chvostová píla: 10 parametrov

Víťazom tretej tretiny (tab. 3) je jednoznačne chvostová píla a stala sa tak celkovým víťazom tohto zápasu. Konečné skóre je nasledovné:

Priebeh zápasu Uhlová brúska Chvostová píla
1. tretina: Materiály 5 8
2. tretina: Aplikácie 7 5
3. tretina: Parametre 4 9
Záverečné skóre 16 22

Tab. 4. Výsledky súťaže

Zhrnutie a záver

Súhlasím s názorom, že niektoré porovnania nie sú úplne jednoznačné a keby bol na ihrisku iný rozhodca, možno by v niektorých prípadoch rozhodol inak. Cieľom článku bolo ukázať najčastejšie možnosti použitia dvoch populárnych, ale navzájom konštrukčne veľmi odlišných elektrických náradí a pri ich parametroch zdôrazniť niektoré aspekty, ktoré nám v každodennej práci môžu uniknúť. V žiadnom prípade nebolo zámerom vyzdvihnúť žiadne z týchto náradí – veď obe sú našimi veľmi užitočnými pomocníkmi a otázka vôbec nestojí tak, že ktoré z nich je lepšie.

Uhlová brúska je všestranný talent najmä pre obrábanie kovov – nielen reže, ale aj brúsi, leští a čistí. Dokáže opracovať aj tie najtvrdšie ocele a možno ju použiť aj na betón a murivo. Je nenahraditeľná najmä v kovovýrobách a v stavebníctve a aj výber nástrojov je pomerne jednoduchý.

Chvostová píla je špecialistom pre rezanie obrobkov z akéhokoľvek materiálu, veľkosti a tvaru. Je vynikajúca na rezanie dreva a plastov a má uplatnenie aj pri špeciálnych aplikáciách a pri práci v nebezpečnom prostredí. Pre plné využitie jej možností je potrebný správny pílový list.

Kľúčové slová: uhlová brúska, chvostová píla, motor, diamantové kotúče, pílový list

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Peter Mudrik , FOX NITRA s.r.o.

    Konečne článok, aký si chvostová píla zaslúži.

  2. Adrian

    Inšpirujúci článok. Chvostovú pílu ešte nemáme.. tak uvidíme, či ju nepridáme do rodiny :)

  3. Ján Francisci

    Zaujímave taketo výsledky by som nečakal.

  4. Anastázia Haalová

    Dobry den, komu zalezi na kvalite a odolnosti, vrele odporucam.

  5. Lubos Lorincz

    Začnem citáciou z reklamy na nemenovaný kolový nápoj: "Keď ju miluješ, nie je čo riešiť". Myslím si, že článok je napísaný tendenčne (aj keď v niekoľkých vetách uvádzate, že to tak nie je) v prospech chvostovej píly, resp. parametre sú zvolené (obodované) tak, aby zvíťazila píla.

  6. Marián Kováč

    Výborne spracovaný článok! Aj ja som mal zafixované, že "zastaralá chvostovka" je tak akurát vhodná na orezávanie konárov...
    Vidím jej veľký potenciál pri montáži nerez trubiek v už hotových "vykachličkovaných miestnostiach" kde pri rezaní karbobrúskou
    takmer s istotou hrozil problém s poškodením obkladu. A to sa vie prejaviť až po niekoľko týždňov, keď začne nastrelený oxid v kachličkách "hrdzavieť".... a my sme z montáží dávno preč...

  7. Ľubomír

    Veľmi zaujímavý článok. Keby som sa mal rozhodnúť, ktoré z náradia si kúpiť, tak určite by som kupoval obe náradia.
    Každé plní, napr. pri stavbe, rekonštrukcii a pod., svoj účel a je veľmi praktické.

  8. Michal Petrulák

    Inšpiratívny článok. Potvrdilo sa ,že chvostová píla je oprávnene mojím favoritom.

  9. Martin

    Mám obe som veľmi spokojný

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.