Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Ručná okružná píla – bezpečné nebezpečné náradie

Do „rodiny“ okružných, resp. kotúčových píl patrí najmä ručná okružná píla, pokosová píla a stolová okružná píla – cirkulárka. Nástrojom je pílový kotúč.

Trocha histórie

Prvú ručnú okružnú pílu, ktorá sa podobala tým dnešným, vynašiel v roku 1923 Edmond Michel a mala šnekový pohon. Hromadne sa začala predávať pod značkou Skilsaw, preto sa prenosné okružné píly v niektorých krajinách dodnes často nazývajú Skilsaw alebo Skil Saw.

Obr. 1. Skilsaw Model 77

V súčasnosti dosiahla okružná píla najmä v oblasti profesionálnych píl dokonalosť. Jej možnosti a konštrukčné prvky sa už veľmi dlho nijako podstatne nemenia. V poslednom čase sa populárnymi stali akumulátorové okružné píly s nabíjateľnými batériami. Rozdiel medzi stolovou a ručnou kotúčovou/okružnou pílou však nie je len v tom, že jedna je stacionárna a druhá prenosná, ten hlavný je v spôsobe rezania. Pri rezaní ručnou okružnou pílou sa materiál, ktorý sa má rezať, zvyčajne upne vodorovne vo zveráku a píla sa po ňom pomaly posúva. Stolová píla má však pevnú pozíciu a rezaný materiál sa pomaly posúva ku kotúču.

Rezanie prebieha prostredníctvom zubov na obvode pílového kotúča, ktorý rozdeľuje materiál vytváraním drážky. Zuby postupne narážajú na obrobok, pričom každý zub pri každom náraze vytvorí malé triesky. Tie sú odvádzané zubami pílového kotúča. Rez má úzky zárez a relatívne hladký povrch, rezy sú rovné a presné, píla zvyčajne zanecháva na reznej hrane kovu a plastu len malé otrepy. Pri rezaní kovových materiálov odporúčame použiť rezný olej.

 

Konštrukcia

Ručná okružná píla je „nadupaná“ povinnými bezpečnostnými prvkami, čo je v tomto prípade plne opodstatnené. Považuje sa za jedno z technicky najnáročnejších náradí, a to aj vtedy, keď neberieme do úvahy, že môže mať k dispozícii celý rad elektronických „vychytávok“, súvisiacich najmä s vysokovýkonnými motormi elektrických okružných píl. Preto sa pri jej konštrukcii vyžaduje vysoká presnosť usporiadania, a to aj najmä z dôvodu stiesnených priestorových podmienok. Svojpomocná oprava kotúčovej píly sa preto považuje za značne riskantnú.

Obr. 2. Okružná píla dnes

 

Obr. 3. Okružná píla a jej hlavné časti

  1. Hlavný spínač
  2. Bezpečnostný spínač
  3. Vrchný pevný kryt
  4. Dolný pohyblivý kryt
  5. Základňa
  6. Príložník
  7. Nastavovacie prvky

 

Kde je aretácia?

Hlavný spínač nemá aretáciu tam, kde by sme ju čakali. Totiž – nemá žiadnu aretáciu… Na mieste aretácie je bezpečnostný spínač. Zabraňuje náhodnému zapnutiu motora náradia. Keď nie je zatlačený, blokuje spustenie motora. To je napríklad dôležité vtedy, keď kráčame s pílou v ruke a prirodzene ju držíme za rukoväť, kde je v ergonomickej dostupnosti hlavný spínač.

 

Nemať aretáciu znamená mať vyššiu bezpečnosť. Umožňuje spustenie motora iba súbežným zatlačením hlavného a bezpečnostného spínača. Nemusíme sa báť nepraktického ovládania, dobré píly majú oba vypínače umiestnené tak, že ich vieme obsluhovať zároveň palcom a ukazovákom, alebo ukazovákom a prostredníkom – komu čo lepšie vyhovuje.

Elektronika v najvyššom stupni bojovej pohotovosti

Príkladom je elektrodynamická brzda, ktorá okamžite zastaví rotujúci kotúč po uvoľnení hlavného spínača. Systém je navrhnutý tak, aby chránil obsluhu pred možným zranením, obrobok pred poškodením a stroj pred spätným nárazom.

Obr. 4. Zapnutie motora ukazovákom a palcom

 

Jeden kotúč – dva kryty

Obsluha je chránená pred rotujúcimi zubmi kotúča dvoma krytmi. Vrchný kryt je pevný a dolný pohyblivý s automatickým nastavením polohy tak, aby maximálnym možným spôsobom zakrýval rezný kotúč a minimalizoval tak riziko poranenia pri práci. O obrobok ho zo smeru rezania pritláča pružina a pri rezaní nezavadzia.

Spodný ochranný kryt však prekáža pri potrebe vykonania zanorovacieho rezu, preto sa jeho poloha dá pomocou páčky ručne meniť. Pridržiavať kryt jednou rukou a druhou zároveň rezať však vyžaduje značnú zručnosť a treba si to nacvičiť. Z tohto dôvodu sú na presné a bezpečné rezy zanorením používané zanorovacie okružné píly.

Nie je základňa ako základňa

Funkčnosť kotúčovej píly závisí vo veľkej miere od jej základne, pretože práve tu sa inštalujú všetky mechanické nastavenia a upevnenia pomocných prvkov. Podstatná je možnosť jej nakláňania – vďaka nej je možné rezať pod uhlom. Realizuje sa zmenou bočného sklonu základne voči pílovému kotúču. Sklon sa zvyčajne nastavuje pod rôznymi uhlami: 30°, 45° a v niektorých strojoch je rozšírený na 50-55°, prípadne aj viac.

 

Obr. 5. Nastavovacie prvky

Pri dobrých okružných pílach je na základni k dispozícii aj mechanizmus nastavenia hĺbky rezu. Zvyčajne je to všetko vo forme drážok v tvare štvrťkruhu, s fixačnou páčkou, a väčšinou so stupnicou. Hlavnou výhodou kvalitných regulačných prvkov je, že sú rýchle, spoľahlivé a presné.

Súčasťou základne a dobrým pomocníkom najmä pre presné pozdĺžne rezy je príložník. Jeho poloha sa obvykle nastavuje samostatnou páčkou a väčšinou je odnímateľný. Základne sú z ľahkých zliatin alebo z ocele. Tradične sa za lepšie považujú tie z ľahkých zliatin a akosi sa zaužívalo, že jednoznačne poukazujú na profesionálnu triedu náradia.

 

Avšak aj základne z lisovanej ocele s veľkou hrúbkou majú svoje prednosti. Sú síce ťažšie, ale aj odolnejšie voči nárazovému zaťaženiu – neprasknú pri náhodnom náraze, majú nižšiu cenu a používajú sa aj v niektorých profesionálnych náradiach.

Ďalšie dôležité prvky

Medzi prvky, ktoré si zaslúžia pozornosť, sú rukoväte, odsávacia príruba, možnosť aretácie vretena pre jednoduchšiu výmenu pílového kotúča, jasne označené rezné značky pre priame rezanie aj pre rezanie pod uhlom a pod.

Obr. 6. Rezné značky pre priame rezanie a rezanie pod uhlom 45°

 

Akumulátorová okružná píla a jej využitie

Ešte nedávno sa nám takéto stroje zdali byť iba fantáziou. Dnešné akumulátory sú tak výkonné, motory tak úsporné a nabíjačky také rýchle, že aj nástroj tak náročný na príkon, ako je ručná okružná píla, dnes existuje aj v akumulátorovej verzii a jej popularita a úžitková hodnota je nesporná.

Stačí vziať dve výkonné Li-On batérie s napätím aspoň 18 V a kapacitou aspoň 4 Ah, k tomu rýchlonabíjačku a nemáte žiadne problémy s napájaním. S jednou pracujete, druhá sa nabíja.

Výkon a krútiaci moment akumulátorových okružných píl sa dnes vyrovná podobným strojom so sieťovým napájaním. A pokiaľ ide o mobilitu a ergonómiu, sú bezkonkurenčné. Obzvlášť ich milujú stavbári a strechári, ktorí tak môžu pracovať pohodlne aj vo výškach bez toho, aby za sebou ťahali dlhé predlžovacie káble.

Zhrnutie

Ručná okružná píla je určená najmä pre priame rezy v dreve a jeho derivátoch, ako napríklad OSB, drevotrieskové a drevovláknité dosky, preglejky a podobne. Taktiež rezanie v železných a neželezných kovoch závisí len od správne zvoleného pílového kotúča a samozrejme – od príkonu píly.

Faktom je, že ručná okružná píla nie je zďaleka tak všestranná ako chvostová alebo priamočiara píla a neumožňuje ani rezať oblúky. Je to však náradie, ktoré dokonale drží líniu rezu. V tomto nemá konkurenciu a to je aj jej hlavná výhoda – dokonale rovné, priame rezy a to aj pod uhlom. Práve preto by nemala chýbať v štandardnej výbave každého remeselníka.

 

Zdroje:

Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://en.wikipedia.org/wiki/Circular_saw
Raj Pruthi (2004). Prehistory and Harappan Civilization. APH Publishing. p. 185. ISBN 978-81-7648-581-4.
Rebecca Kraft Rector (15 July 2016). The Early River Valley Civilizations. The Rosen Publishing Group, Inc. p. 45. ISBN 978-1-4994-6328-6.
https://www.tool-rank.com/com/blog/first-generation-skilsaw-model-77-20100228897/


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Martina P.

    velmi dobre napisané

  2. Jakub

    super náradie a v AKU verzii ešte praktickejšie

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.